Arandjelovac

Nalazi se u samom srcu Šumadije na nadmorskoj visini od 240m pod zelenim okriljem Bukulje(696m) i u neposrednoj blizini Venčaca (658m). Od Beograda je udaljen oko 80km, od Kragujevca 55km, a znatno bliži su mu Topola, Mladenovac i Lazarevac. Ima oko 30.000 stanovnika i vrlo je poznat i zanimljiv turistički, privredni, istorijski, kulturni i sportski centar ovog dela Srbije.

Bukovička banja je smeštena u centru Aranđelovca i čini ga jednim od najlepših banjskih mesta u Srbiji. Na preko 40ha parka sa prekrasnim cvetnim alejama i brojnim vrstama retkog drveća i rastinja, kao i galerijom mermernih skulptura postavljenih u slobodnom prostoru zelenila, čine ovaj park i Bukovičku banju jedinstvenim. Njene mineralne vode se ubrajaju u najpoznatije alkalne ugljeno-kisele vode sa potvrđenim okrepljujućim i blagotvornim dejstvom na želudačno-crevna oboljenja, oboljenja jetre i žučnih puteva, šećerne bolesti i lakše oblike reumatskih oboljenja. Banjsko zdravstvo ima razvjenu opštu i specijalističku lekarsku službu i pruža usluge opšte i fizikalne medicine i rehabilitacije, hidroterapije (kupanje i podvodna masaža u mineralnoj vodi), termo, foto, elektro, mehano i kinezi terapije, kao i inhalacije.

Skoro dva veka je ovde duga turistička tradicija koju prožimaju izuzetne prirodne pogodnosti: lekovita mineralna voda i zdrav planinski vazduh, brojni kulturno istorijski spomenici i stalna briga o konforu i odmoru gostiju.

Ugostiteljsko turističku ponudu čine brojni hoteli, vile, etno sela, restorani sa nacionalnom kuhinjom, kafići, sportsko rekreativni centri, marketi, a između ostalih i VilaVidikovac“ pruža vrhunsku uslugu smeštaja, ishrane, rekreacije i odmora, a posredno servisira sve dostupne sportsko turističke sadržaje u gradu.

Okolina Aranđelovca je puna izvanrednih mesta za izlete, odmor u prirodi i rekreaciju. Pre svega tu je Bukulja sa bujnom vegetacijom i bistrim izvorima, potocima i jezerima, posebno je atraktivno Garaško jezero jer je bogato ribom, a za ljubitelje lova uređena su i organizovana lovišta.

U krugu od 10 km nalaze se mnogobrojni kulturno istorijski spomenici, kao što su pećina Risovača svojevrsni muzej Paleolita, Mauzolej dinastije Karađorđevića na Oplencu, Orašac - mesto gde je podignut Prvi srpski ustanak protiv Turaka i srednjovekovni manastiri i crkve: Blagoveštenje, Voljavča, Nikolje, Crkva u Brezovcu, Darosavi i Bukovička crkva iz XV veka.

Jedna od najuglenijih kulturno umetničkih manifestacija u Srbiji, a održava se u Aranđelovcu, je Smotra srpske umetnosti „Mermer i zvuci“, koja spada u najraznovrsniju i najdužu smotru umetnosti koja traje od 04.jula do 19.septembra svake godine, a obuhvata dramske, književne, filmske, muzičke, likovne i folklorne aktivnosti.